Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.01.2007 13:15 - Индустрията на бившите пушачи
Автор: iana Категория: Бизнес   
Прочетен: 33323 Коментари: 37 Гласове:
0

Последна промяна: 17.01.2007 13:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 

Пушенето не кауза, но анти-пушенето се превръща в доходна индустрия

 

От Яна Бодурова, BusinessWeek България

 

Един популярен американски каламбур гласи “След коледната пуйка идва времето на студената пуйка”. Играта на думи се върти около “студената пуйка” – популярен жаргон, който означава “внезапно, без подготовка”. Идеята, че най-лесно се приготвя ястие от студена пуйка, става популярна през октомври 1968 г., когато Джон Ленън и Йоко Оно решават да се откажат от хероина и създават песента “Студена пуйка”. Година по-късно манията се разраства с появата на едноименната тв комедия, в която могъща тютюнева компания обявява награда от $25 млн. за град, чиито жители се откажат от пушенето за 30 дни.

Отново сме изправени пред ново начало и е време за терапията “студена пуйка”. И ако кампанията за отказване от цигарите е позната мания през този период на годината, все по-ярко се откроява и една нова тенденция:

доброволният акт на отказване от един вреден навик постепенно се превръща в нова пазарна ниша и доходоносна индустрия. В нея са замесени най-различни играчи - от лекари, психолози терапевти, писатели и издатели на книги, та... чак до рекламни агенции и фармацевтични гиганти. Според различни изследвания отказването на цигарите се оказва изключително скъп продукт - в някои случаи по-скъп от стойността на сложна хирургическа операция.

 

За България тази индустрия само до преди 2-3 години звучеше напълно екзотично. За разлика от САЩ и Западна Европа, където през 90-те години пушач бе синоним на „губещ” (loser), в България употребата на цигари нарастваше. Социолозите го обясняваха с факти, че при кризи, депресия и песимизъм това е едно от малкото удоволствия, които българинът си е запазил. И масовото пушене от прогимназиална възраст се бе превърнало в устойчива норма. Според изследвания на Световната здравна организация дълги години България устойчиво заемаше второ място в света както по брой на пушачите (почти 60% от населението), така и по брой изпушени цигари на глава от населението.

През последните пет години това статукво започна да се пропуква. Първоначалният тласък като че ли бе даден с увеличаването на акциза върху тютюневите продукти от 2001 г. Изведнъж се оказа, че само в рамките на една година продажбите на Булгартабак са спаднали от 24 хил. на 20 хил. тона, т.е. с 16%. Последваха закони за ограничаване на пушенето и въпреки масовото неспазване по заведения и институции продажбите продължаваха да спадат през следващите 4 години, за да се окажат през 2005 г. 18 хил. тона, т.е. 10% по-малко.

Истинският европейски шок обаче бе акцизът през 2006 г., когато цените на цигарите се увеличиха с 55-70%, а спадът на продажбите в края на годината се изчислява на 25%. Последицата е, че от 55-57% пушещи в страната през 2000 г. през 2006 г. те са спаднали до 32-34%. Всъщност нищо ново под слънцето. Във Великобритания през 90-те години, когато пакет цигари от 1.70 паунда става 2.75, годишните суми, похарчени от англичаните за цигари, спадат от 14.5 млрд. на 9.5 млрд. паунда.

За България един от най-положителните ефекти от европейското повишаване на акцизите обаче, изглежда, ще повлияе върху нашето бъдеще - децата. Очевидно високите цени на цигарите се оказаха успешно препятствие пред тийнейджърското упорство винаги да се върви против правилата. В рамките на една година спадът в тази възрастова група е 60-70% като брой цигари – по данни на Министерството на здравеопазването.

Основният проблем бе, че дори за упорития българин терапията на „студената пуйка” се оказа прекалено амбициозно и почти мазохистично решение, поради което се наложи той да посяга все по-често към хапчета антитаб и различни екзотични практики – хипноза, йога, лепенки и какво ли още не.

Така неусетно започна да се очертава българският антицигарен пазар. Малкият му обем все още не позволява той да се превърне в истинска пазарна ниша. На практика има само три продукта, които се конкурират за желаещите се да се откажат. Най-търсени са българските хапчета на растителна основа табекс на Софарма. Според IMS Health

 те държат половината от пазара, защото са и най-евтини - около 7-8 лева за 100 таблетки. Втори по пазарен дял са лепенките никотинел с около 27-30% от пазара. Този продукт е и най-скъп - около 30 лева за 10 лепенки. Третият са дъвките никорет, чиято цена е под 20 лв.

Развитието през последната година показа, че търсенето се променя. Според аптекарите отказващият се пушач все повече търси ефективност и съответно е готов да плати повече. Последицата е, че по-скъпите дъвки и лепенките в рамките на запомнящата се 2006 г. успяха да свият пазара на табекс от 50 на 70%, като си поделиха отхапаните 20% почти по равно.

Заслужават да се споменат и още няколко не толкова популярни продукта като вносната билка кудзу, която, освен че премахва зависимостта от никотин, може да помогне при алкохолизъм, твърдят фармацевтите. В аптеките може да се намерят и капки живирин на цена 18-19 лв. Има също инхалатори и спрей за нос. Според анализаторите на пазара обаче тези продукти са с продажби не повече от 2-3% от пазара.

 

Тенденцията към намаляване на пушенето ще създава на пазара на антицигарените продукти желание да се търсят алтернативи. Новият продукт на Глаксо, Зибан (Zyban), който е и антидепресант, би могъл да се превърне в интересен играч. Проблемът е, че Зибан е с много високата цена за България от 130-140 евро за седем седмичен курс.

 

Според прогнози на експерти 2007 г. се очаква да бъде арена на оспорвани битки за цигарения пазар. В края на януари ще станат ясни цените на тютюневите гиганти на либерализирания български пазар, които вече няма да бъдат ограничавани от монопола на Булгартабак. От своя страна бившият монополист ще се опита да запази колкото се може повече своя пазарен дял, като допълнително свали цените и оптимизира дистрибуторската си мрежа. На този фон все по-отчетливо ще изпъкват предизвикателствата пред пазара за антицигарени медикаменти. А любимият афоризъм на пушачите: „Няма нищо по-лесно от това да се спрат цигарите. Самият аз съм го правил поне сто пъти“, все по категорично ще губи своя анекдотичен смисъл.

 

 

 

Разписание за желаещите да откажат цигарите

 

В рамките на...

 

20 минути

Кръвното ви налягане, пулсът и температурата на ръцете и краката ще се нормализират.

8 часа

Нивата на кислород в кръвта ще се увеличат до нормата, а нивата на въглероден монооксид ще спаднат до нормалните.

24 часа

Рискът от инфаркт ще намалее с 50%.

48 часа

Увредените нервни окончания ще започнат да израстват отново и сетивата ви за мирис и вкус ще се възвърнат.

72 часа

Цялото ви тяло ще бъде 100% изчистено от никотин и над 90% от никотиновите метаболити ще са напуснали тялото ви чрез урината. Можете да очаквате симптомите на абстиненция да се засилят. Бронхите започват да се отпускат и дишането е по-лесно. Капацитетът на белите ви дробове също е започнал да се увеличава.

От 10 дни до 2 седмици

Мозъкът и тялото вече са физически способни да функционират без никотин и без 3500-те химични частици и 500-те газа, които присъстват във всяко дръпване от цигарата.

От 3 седмици до 3 месеца

Кръвообръщението ви значително се е подобрило. По-лесно е да вървите. Хроничната ви кашлица, ако сте имали такава, вероятно е изчезнала. Цялостното функциониране на белите дробове се е подобрило до 30%.

От 1 до 9 месеца

Запушването на синусите, умората и недостигът на въздух са намалели. Ресничките в белите дробове са израснали отново и способността за справяне със секретите се е увеличила, дробовете са се изчистили и рискът от инфекции е намалял. Енергията ви също се е увеличила.

1 година

Повишеният риск от сърдечносъдови заболявания е наполовина по-малък от този на пушачите.

От 5 до 15 години

Рискът от удар е достигнал нивата при непушачите.

10 години

Рискът от смърт от рак на белите дробове е намалял почти наполовина, ако сте били умерен пушач (една кутия на ден). Рискът от рак на устната кухина, гърлото и хранопровода е два пъти по-малък от този при пушачите.

15 години

Рискът от сърдечносъдово заболяване е като този, преди да започнете да пушите. Рискът от рак на белите дробове е намалял с 80-90%. Като цяло рискът от смърт е достигнал нивото на човек, който никога не е пушил.

 

Статистика:

  • *Абсолютната забрана на тютюнопушенето на работното място сериозно засяга индустрията. Вследствие на тази забрана пушачите консумират от 11 до 15% по-малко тютюн.

 

  • * През ноември 2004 г. Кралство Бутан (разположено между Индия и Китай) е първата държава, която забранява изцяло продажбата на тютюн. Данъците за внесени цигари за лична употреба са 100%.

 

  • *26 октомври 2005 г. Обединеното кралство обявява, че до лятото на 2007 г. тютюнопушенето трябва да бъде забранено на всички работни места, включително в барове и ресторанти, които предлагат храна.

 

  • *Доклад на СЗО от август 2003 г. сочи, че в Европа 10% увеличение на цените на цигарите води до спад от 2.5 до 5% на броя на пушачите в краткосрочен план и до 10% в дългосрочен. Това от своя страна ще доведе до 1.8 млн. по-малко смъртни случаи вследствие на тютюнопушене в страните от Източна Европа.



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. andreytcho - Да се мъчат да ги отказват :)
17.01.2007 13:29
Който си имал акъл не ги е почвал.

От цялата работа печелят големите фармацевтични компании.Както е с всяка една болест появила се от олигофренията на човека.
Като да правиш секс с маймуна, хмммм добра много добра идея.


ПС. Янче много пишеш :))
цитирай
2. outfaced - мдам ...
17.01.2007 16:00
скъпо е да пушиш, скъпо е да се откажеш ... и все някой друг печели на твой гръб и все си вътре с двата крака ...

как са радвам, че не пуша :)

готина статийка ...
гледала ли си Thank you for smoking, тарикатско филмче по темата
цитирай
3. анонимен - не съм пушила от петък вечерта
23.01.2007 14:10
значи 3 пълни дни досега и отгоре. Причината е, че съм в отпуск и нямам служебни дразнители, а само домашни.:)) Кашлям, защото явно организмът се очиства, но май няма да устискам като се върна на работа. Действително си е гаден навик, но излиза по-скъпо да спреш да пушиш,ако ползваш прехвалените им терапии.
Единствената терапия е - спокойствие и без дразнители и си карай кефа:)))
цитирай
4. анонимен - За да те приемат в тайфата, пушиш и пиеш
30.01.2007 10:06
Човек започва да пуши и пие, за да не се различава от компанията. Най-първичен инстинкт у хората е отхвърлянето, потискането, саморазправата с Различните. Било на етнически признак, било въз основа на вредни навици. Училището е мястото, където човек се сблъсква със Света в пълната му сила, с Обществото, което може да те прегърне или да те мачка садистично. Приемането винаги има цена - трябва да правиш, каквото правят останалите. Да бягаш от час, да не учиш чак толкова, не винаги да имаш домашно (иначе си Зубър), да говориш мръсотии... И - да, да пушиш заедно с тях, и да носиш на пиене. Да имаш гадже (абе - да не си девствен). Иначе... си Outsider - т.е. вън. А предприемчиви чичковци и лелки, които да печелят от хорските зависимости - от никотина, хероина, тревата, алкохола, секса - винаги ще има. Евалла на кралство Бутан!
цитирай
5. longrun - Аз съм си за
19.02.2007 21:04
не ми харесва ролята на пасивен пушач :)
цитирай
6. fester777 - Не съм много съгласен с данните на булгартабак:)
12.03.2007 11:05
Според мен продават количества които са в пъти по-големи от обявените :))) 20 хил. тона за година :) пълен смях :))).Другото което е,на път сме да се повтори случаят с хероина.Навремето е бил обявен за лекарство,което е помагало в борбата на зависимите от морфина.Та след време да не ни се наложи да търсим терапевтична помощ за отказване на разни анти-депресанти и т.н. :))).Само тогава не знам с какво ще ни блъскат,но сигурно фармацевтичната промишленост има готов отговор и на този въпрос.Да не говорим,че освен изнесените "данни" на булгартабак има и черен пазар който е с доста високи обороти,които никой не знае:)Viceroy,Karelia и Marllboro се продават открай време там на цени по-ниски от тези на БГ производството.Да не говорим,че на този пазар цените изкуствено скочиха около 1.5x иначе контрабандните цигари трябваше да са около 2 пъти по евтини.Дали пък някой не е искал точно това :)))
цитирай
7. fester777 - Би ми било,интересно да видя анализ
12.03.2007 11:36
и за най-разпространеният наркотик в цял свят- алкохола :).Доколкото знам всички наркотици взети заедно не са нанесли толкова вреди на човечеството,колкото алкохола :)))
цитирай
8. анонимен - opit
26.03.2007 21:16
opit
цитирай
9. анонимен - да допълня: 18 месеца: тялото ви ...
01.05.2007 17:33
да допълня: 18 месеца: тялото ви започва да изнемогва, защото след като сте отказали цигарите, сте започнали да се храните през 45 мин. качили сте 8 кг и продължавате нагоре. така ще се наложи лятото да отидете на отслабващ курс...
цитирай
10. анонимен - Позволавом си да Ви препоръчам
05.10.2007 17:10
Наскоро попаднах случайно на един български сайт www.fasaspirin.narod.ru и да Ви кажа, че ми подейства накараме да се размисля и да чукна на дърво вече втора година не съм палил цигара.
цитирай
11. анонимен - kdjddnnc
05.02.2008 14:55
ldkdmfmvkwppwwlkrkkmmvlor83yr]q'ok'lm,d:SL
цитирай
12. анонимен - алкохола е страшен да знаете
05.02.2008 15:03
пазете се от алкохола хора пристрастяваш се към него много лесно и неусетно той разбива живота не само на този дето пие но и на хората които живеят с пияницата момичета внимавайте когато трябва да избирате съпруг ако обича чашката и вие сте обречени
цитирай
13. анонимен - Я първо бройте, после пишете!
12.05.2008 14:16
Честно казано и мен фармацевтичните компании ме дразнят. Но направете проста сметка, колко струва лечението от никотинова зависимост, и колко пари от покупка на цигари ще спестите. Ако ще лекарството да струва 1000 лева, пак сте на сметка в дъгосрочен план. А за надебеляването: не е задължително. Може и да наддадете отначало, но после пак ще спаднете ако си върнете правилните хранителни навици. Тъй че стискам палци за всички, които искат да откажат цигарите!
Христо
http://xunap.hit.bg
цитирай
14. анонимен - Самые шикарные проститутки
09.07.2011 23:26
Если вам холодно и вы желаете забав для души и тела.
То мы можем предоставить элитные предложения от наших индивидуалок.
Стопроцентно анонимно и безопасно, вы можете нам доверять.
<a href=http://zoshinji4214.sytes.net/>индивидуалки</a>
цитирай
15. анонимен - exact replica watches Gusly
03.04.2012 18:34
<a href="http://yourreplicawatches.net/brand/IWC/">IWC Replica Watches - replica michael kors watches</a>
http://yourreplicawatches.net/brand/IWC/ - IWC Replica Watches - replica invicta watches
<a href="http://yourreplicawatches.net/">replica swiss made watches</a>
http://yourreplicawatches.net/ - cheap replica tag heuer watches
цитирай
16. анонимен - levitra 20 mg
20.10.2012 09:18
If you want to buy levitra use keywords http://onlinelevitrabuy.com/#2482 - cheap levitra online, <a href=http://onlinelevitrabuy.com/#6090>cheap levitra</a> or this link http://onlinelevitrabuy.com/#2047 online
цитирай
17. анонимен - cheap cialis 10055
20.10.2012 14:04
<a href=http://ordercheapcialishere.com/#niqqz>cheap generic cialis</a> - <a href=http://ordercheapcialishere.com/#oscov >buy cheap cialis</a> , http://ordercheapcialishere.com/#cqhny buy cheap cialis
цитирай
18. анонимен - kamagra jelly 100mg 11488
20.10.2012 16:20
<a href=http://orderkamagranow.com/#svcqs>order kamagra online</a> - <a href=http://orderkamagranow.com/#hxjqm >kamagra online</a> , http://orderkamagranow.com/#wjnwo buy kamagra 100mg
цитирай
19. анонимен - payday loans online 968 8656
20.10.2012 16:52
<a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#6590>payday loans</a> - <a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#19797>payday loan</a> , http://usapaydayloansonlinetoday.com/#577 payday loans
цитирай
20. анонимен - buy viagra online 761 12998
20.10.2012 18:28
<a href=http://buyviagraonlinemall.com/#10975>viagra online</a> - <a href=http://buyviagraonlinemall.com/#13852>buy viagra online</a> , http://buyviagraonlinemall.com/#17315 buy viagra online
цитирай
21. анонимен - buy viagra 1663
22.10.2012 03:51
<a href=http://ordercheapviagrahere.com/#guzgm>viagra without prescription</a> - <a href=http://ordercheapviagrahere.com/#asmqq >viagra 200 mg</a> , http://ordercheapviagrahere.com/#rqosk viagra 150 mg
цитирай
22. анонимен - buy cheap levitra 5802
22.10.2012 10:11
<a href=http://orderlevitrahere.com/#mdmqh>levitra 40 mg</a> - <a href=http://orderlevitrahere.com/#awmut >levitra 20 mg</a> , http://orderlevitrahere.com/#puctp buy cheap levitra
цитирай
23. анонимен - buy cialis online 912 5298
22.10.2012 11:22
<a href=http://buycialisonlinesafe.com/#12969>cialis online</a> - <a href=http://buycialisonlinesafe.com/#5658>buy cialis online</a> , http://buycialisonlinesafe.com/#17276 buy cialis online
цитирай
24. анонимен - payday loans 723 11880
22.10.2012 15:21
<a href=http://paydayloansveryquickly.com/#10790>payday loans</a> - <a href=http://paydayloansveryquickly.com/#14893>payday loans</a> , http://paydayloansveryquickly.com/#2670 payday loans
цитирай
25. анонимен - buy generic levitra
22.10.2012 23:28
If you want to buy levitra use keywords <a href=http://onlinelevitrabuy.com/#4301>buy generic levitra</a>, <a href=http://onlinelevitrabuy.com/#5405>buy levitra</a> or this link http://onlinelevitrabuy.com/#5897 online
цитирай
26. анонимен - kamagra online 7066
24.10.2012 13:46
<a href=http://kamagrastorehere.com/#povbf>kamagra online</a> - <a href=http://kamagrastorehere.com/#dxghm >kamagra online</a> , http://kamagrastorehere.com/#jxpqf kamagra online
цитирай
27. анонимен - buy cialis online 5447
24.10.2012 15:45
<a href=http://cialisstorehere.com/#kpill>buy cialis online</a> - <a href=http://cialisstorehere.com/#hxxfd >cialis online</a> , http://cialisstorehere.com/#alfvm generic cialis
цитирай
28. анонимен - buy viagra online 12867
25.10.2012 13:22
<a href=http://viagrastorehere.com/#gifnr>generic viagra</a> - <a href=http://viagrastorehere.com/#iybjt >buy viagra</a> , http://viagrastorehere.com/#okldb buy viagra
цитирай
29. анонимен - buy levitra online 18053
25.10.2012 21:15
<a href=http://levitrastorehere.com/#dpxoq>buy levitra</a> - <a href=http://levitrastorehere.com/#rrhiw >cheap levitra</a> , http://levitrastorehere.com/#gkpzu levitra online
цитирай
30. анонимен - cheap zithromax 779 4436
31.10.2012 23:02
<a href=http://buyzithromaxonline24h.com/#8207>cheap zithromax</a> - <a href=http://buyzithromaxonline24h.com/#18407>zithromax online</a> , http://buyzithromaxonline24h.com/#8462 buy zithromax online
цитирай
31. анонимен - Handy orten
01.11.2012 01:37
<a href=http://handy-orten24.com/#liaptinee>orten handy</a>, <a href=http://handy-orten24.com/#Initarkreurne>ortung</a> , http://handy-orten24.com/#FlulleyLayere handy orten
цитирай
32. анонимен - propecia online 14747
03.11.2012 21:24
<a href=http://ordercheapgenericpropeciahere.com/#dtiad>propecia online</a> - <a href=http://ordercheapgenericpropeciahere.com/#deeeq >generic propecia</a> , http://ordercheapgenericpropeciahere.com/#hcdok buy propecia
цитирай
33. анонимен - payday loans online 479 8008
04.11.2012 10:49
<a href=http://paydayloansonlineusa1h.com/#2627>payday loans online</a> - <a href=http://paydayloansonlineusa1h.com/#14372>payday loans online</a> , http://paydayloansonlineusa1h.com/#6221 payday loans online
цитирай
34. анонимен - breast actives nyzq700
05.11.2012 02:52
ingv226 <a href=http://breastactivesx.blogtrue.com/>breast actives</a> rsdj479 <a href=http://formatinc.com/content/appointment-3338>breast actives buy</a> huht791 <a href=http://www.broomeicp.org/wfny/?q=node/21210>cheap breast actives</a> ltvi556 <a href=http://www.waterhealth.com/breast-actives>buy breast actives</a> jktz514 <a href=http://www.apartsport.com/de/content/breast-actives>http://www.apartsport.com/de/content/breast-actives</a> wbgo682 http://www.waterhealth.com/breast-actives
цитирай
35. анонимен - breast actives gixx738
05.11.2012 03:05
chkd249 <a href=http://buyzetaclear.skipword.com/>http://buyzetaclear.skipword.com/</a> fscl994 <a href=http://buyhghenergizer.skipword.com/>cheap hgh energizer</a> qvbs535 <a href=http://buyextremeno.skipword.com/>http://buyextremeno.skipword.com/</a> ieou998 <a href=http://buybreastactives.skipword.com/>breast actives buy</a> jksc235 <a href=http://zetaclear.moonfruit.com/>zetaclear nail fungus treatment</a> hdbb954 http://buybreastactives.skipword.com/
цитирай
36. анонимен - breast actives gyro991
05.11.2012 03:29
tsxo510 <a href=http://zetaclearreviewed.webeden.co.uk/>zetaclear buy</a> kvji125 <a href=http://buybreastactivescheaponline.postbit.com/>cheap breast actives</a> pwhk497 <a href=http://breastactives4u.nation2.com/>breast actives reviews</a> whbh399 <a href=http://breastactives.webeden.net/>breast actives reviews</a> vbmy718 <a href=http://breastindia.insanejournal.com/>breast actives</a> puor052 http://breastactives4u.nation2tives.com/
цитирай
37. анонимен - breast actives pyji748
05.11.2012 11:29
btym898 <a href=http://buyphen375cheap.lo.gs/>phen375</a> aafo999 <a href=http://buyphen375.ek.la/>phen375</a> wgud386 <a href=http://buyphen375.id.st/>phen375</a> xtxb634 http://buyphen375.id.st/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: iana
Категория: Бизнес
Прочетен: 208750
Постинги: 11
Коментари: 162
Гласове: 948
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930